Hårtransplantation eller produkter?

Börjar du tappa håret?

De flesta av oss män kommer någon gång att börja tappa håret. Håravfall kommer nämligen som en följd av att det manliga hormonet DHT försvagar, förtunnar eller som gör att håret försvinner. Denna orsak kallar Androgen och den kan ske när som helst, den kan komma plötsligt eller långsamt komma krypande.

Som mest intensiv är dock ofta ett håravfall eller en förtunning av håret för män som befinner sig i åldern mellan 25 och 30 år. Sker det efter 45 års ålder så kommer förändringen mer stegvis.

“Håravfall är lätt att acceptera rent teoretiskt. I praktiken så kan det dock innebära att det sociala livet påverkas negativt. Håravfall innebär ofta känslor av skam hos den drabbade “

Hur ska man då göra om man börjar tappa sitt hår? Ja, det enklaste alternativet är helt enkelt acceptans. Man får vänja sig, man får acceptera att man inte längre har den kalufs man en gång hade och man får stå ut med att håret inte längre finns där i samma omfattning.

Något som låter väldigt enkelt i teorin, men som i praktiken är betydligt svårare. Håret är, till mångt och mycket, den sista manliga bastiljonen rent utseendemässigt. Vi bygger upp stora delar av vårt utseende kring frisyren, vi sätter en del av vår personlighet i håret och att då tappa det - ja, det kan förändra hela det sociala livet negativt. Ett håravfall innebär ofta skamkänslor.

Vad fungerar bäst - hårtransplantation eller produkter?

Det går dock att dels förhindra ett håravfall och dels också få nytt hår där håret i fråga försvunnit. Själva inbromsningen sker med hjälp av speciella produkter/läkemedel såsom exempelvis Rogaine och Propecia. Märker du att håret börjar bli tunnare så kan du använda dessa läkemedel och således bromsa upp processen.

“ Läkemedel fungerar under den tid du använder dem. Det kan bli kostsamt i längden. Mycket tyder på att de flesta tjänar på att genomföra en hårtransplantation “

Men; i många fall så handlar det om att släcka en skogsbrand med en blomspruta. Dels så blir det kostsamt i längden och dels så kommer håret att fortsätta tunnas ut så fort du slutar använda läkemedlet. Många avslutar dessutom sin behandling för tidigt och ger upp då resultatet inte syns. Gällande exempelvis Rogaine så ser man effekten först efter ungefär ett halvår - slutar du innan dess så kan det motsatta ske: ett kraftigt håravfall kan inträffa.

“ En hårtransplantation är ingen quckifix. Det krävs tålamod och du får ställa in dig på att det tar åtminstone ett år innan hårsäckarna börjar producera hårstrån på det nya området och full effekt kan synas “

Av den anledningen skulle vi säga att en hårtransplantation i de flesta fall är en bättre lösning. En hårtransplantation är heller ingen quickfix; väljer man den numera populära FUE-metoden så får man räkna med att det tar ett år innan fullt resultat ha uppnåtts. Man kan dock se effekt redan efter några månader. FUE-metoden innebär, kortfattat, att man flyttar hår från exempelvis bakhuvudet och placerar hårsäckarna på det drabbade området.

Det som skiljer FUE-metoden mot andra behandlingar är att man använder speciella nålar istället för en skalpell; något som gör att man slipper ett vanprydande ärr. Vid en behandling kan så mycket som 3500 hårsäckar flyttas - något som innebär en mängd om ungefär 9000 hårstrån.

För högt hårfäste - överväg en hårtransplantation

Om du börjat drabbas av ett högre hårfäste och vill komma till bukt med denna problematik så är rådet - oavsett om du väljer en hårtransplantation eller läkemedel - att du agerar fort. Väljer du läkemedel så är en snabb aktion det som ger bäst effekt på sikt. Har du haft ditt höga hårfäste under en längre tid - eller genom hela livet - så är en hårtransplantation den bästa lösningen.

Vi utför hårtransplantationer i Stockholm – med kvalitetsgaranti
12 Dec 2017