Hårtransplantation

Håravfall kan drabba personer i alla åldrar, det kan komma plötsligt i vissa fall och utvecklas gradvist i andra fall.

En människokropp har ungefär 5 miljoner hårsäckar. Mellan 100 000 och 150 000 av dessa finns på huvudet. Hårets färg, tjocklek, täthet och karaktär varierar beroende på olika faktorer som ålder, kön och etnicitet. Blonda personer har flest hårsäckar, följt av brunetter och mörkhyade människor. Rödhåriga har minst antal hårsäckar.

Håret har stor social betydelse

Håret har stor betydelse för människor, trots att det i dagens moderna samhälle i hög grad har tappat sin funktion som skydd och värmeavledning. Hårets stora betydelse är idag av mer social karaktär. Håravfall kan skapa problem med självkänslan för många personer. Styrkan kanske inte sitter i håret, men att det har stor betydelse är det ingen tvekan om.

Inget direkt samband med ålder

Håravfall och ålder har inget direkt samband. De genetiska anlagen skiljer sig stort från person till person. Finns de genetiska anlagen i familjen kan håravfallet börja redan vid 20 års ålder. Som mest intensivt är håravfallet mellan 25 och 35 års ålder. Efter 45 års ålder går det i långsammare takt. De genetiska anlagen avgör helt tiden och farten för håravfallet.

Håravfall kan ha många orsaker, som undernäring, brännskador, trauma och olika sjukdomar. Den vanligaste anledningen till att personer tappar hår är hormonell och kallas androgen. Det är det manliga hormonet DHT som försvagar och förtunnar håret och startar håravfallet.

I håravfallets tidiga faser blir stråna tunnare och tappar sina pigment. I denna fas kan man behandla håravfallet med läkemedel som exempelvis Rogain och Propecia.

Håret på bakhuvudet påverkas inte av dessa hormoner och faller inte av. Det är från dessa områden på bakhuvudet som vi hämtar hårsäckar till en hårtransplantation.

Vi lämnar alltid garantier

Vi lämnar alltid garanti på våra hårtransplantationer. Patienten skriver på ett klart och tydligt avtal i Sverige.

Utvärderingen av en hårtranplanstation sker generellt tre till tolv månader efter operationen, helt beroende på den individuella läkprocessen. Garanti kan inte lämnas till rökare, snusare eller personer som dricker mycket alkohol då dessa faktorer har stor påverkan på blodcirkulationen.

Fullt resultat efter 9-12 månader

För att räkna ut hur många hårstrån man får efter en transplantation så kan man räkna antalet transplanterade hårsäckar gånger 2,5. Då får man fram antalet hårstrån.

En vanlig fråga är hur lång tid det tar innan man når fullt resultat efter en hårtransplantation. Svaret är att det varierar, men att man börjar se skillnad efter ungefär 3-4 månader. Fullt resultat ser man efter 9-12 månader.

Själva transplantationen brukar ta runt 6-10 timmar. Men det skiftar beroende på hur många hårsäckar som ska transplanteras.

Drick ingen alkohol dagarna före ingreppet

Viktigt att tänka på inför operationen är att inte dricka någon alkohol dagarna före. På själva operationsdagen behöver du inte tänka på något speciellt, om inte läkaren rekommenderar något. Ett bra tips är att ha på sig en skjorta, så att man inte behöver dra en tröja över huvudet när operationen är utförd.

Efter operationen är det viktigt att inte hjässan påverkas av yttre faktorer, då man initialt inte har något skydd. Patienten sover med ”flygplanskudde” så att man inte utsätter givarområdet för påverkan. Man bör akta sig för regn och inte bära huvudbonad.

Undvik träning den första tiden efter behandlingen

Givarområdet behöver tre dagar för att läka. Sedan smörjs det in med lotion en gång om dagen i tio dagar. Efter dessa tio dagar så kan man massera försiktigt så att den bildade skorpan faller av.

Den första månaden efter en hårtransplantation bör man inte träna, sola eller bada i havsvatten. Man bör undvika allt som kan orsaka svettningar.

 

Vi utför hårtransplantationer i Stockholm – med kvalitetsgaranti