Hur vanligt är det med hårtransplantation?

Många har problem med håravfall. Vissa människor tappar bara lite hår eller bryr sig inte alls, andra blir av med nästan allt och lider enormt av det. Hur vanligt är det med hårtransplantation?

Anledningarna till håravfall kan vara många, även om åldern och ärftlighet är det vanligaste. Det kan handla om proteinbrist eller B-vitaminbrist, för mycket A-vitamin, fysisk- och psykisk stress, biverkningar av medicin eller en kronisk sjukdom.

Statistiken visar att om du lider av håravfall är du långt ifrån ensam om det. Männen är klart överrepresenterade. Nästan 50% av männen drabbas på någon gång mot bara 30% av kvinnorna i åldern 40-60 år. Mannens håravfall visar sig nästan undantagslöst på hjässan medan kvinnans håravfall spritt över hela huvudet. 

Hårtransplantation

Reklamen vill råda bot på problemet genom dyra krämer men förbättringen är minimal om ens någon. 

Mycket har hänt inom forskningen mot håravfall och det finns effektiva behandlingsmetoder med mycket gott resultat. Idag kan man transplantera upp emot 3500 hårsäckar på en dag, vilket är 7-9000 hårstrån med FUE-metoden. Sverige och Turkiet är världsledande inom området.

Det är idag ett säkert och framgångsrikt ingrepp som tar 6-10 timmar med lokalbedövning. Tre dagar efter ingreppet har givarområdet läkt. Efter ungefär tre månader börjar det transplanterade håret sakta men säkert växa, för att efter runt 12 månader växt ut helt.

Statistik från 2016 från ISHR säger att 635 189 hårtransplantationer gjordes i hela världen. Det är en ökning på 60% bara från 2014. 54% av dessa gjordes med moderna "FUE-metoden" som inte kräver ett kirurguskt ingrepp, istället man flyttar friska hårsäckar från bakhuvudet. Resterande 44% gjordes med kirurgi, genom den så kallade "strip-metoden".

Fler och fler tar alltså steget och gör en hårtransplantation och ett bättre självförtroende.

 

Lider du av håravfall? Gör en säker hårtransplantation
20 Nov 2018