Kan användning av mössa eller keps göra att man tappar håret?

Håret är en känslig del av kroppen – och här tänkte vi gå igenom en gammal myt som finns kring det ofta så omhuldade hårsvallet.

Denna gamla myt lever kvar år efter år. Tappar man hår om man ofta har mössa, keps eller hatt på sig? 

Svaret är ett rungande nej

Det enkla svaret på denna så ofta upprepade fråga är ett rungande nej. Visserligen är det sant att håret behöver andas för att frodas och det blir svårare om man går runt med mössa eller keps på skallen i tid och otid. Håret behöver visserligen syre, men det kommer inifrån, från ditt blod och inte från luften. Hårets utseende påverkas av att ha huvudbonad ofta, men det har inget att göra med hårsäckarnas styrka och eventuellt håravfall.

Det finns faktiskt teorier om att denna myt har sitt ursprung bland amerikanska militärer. Soldater har nästan alltid huvudbonad på sig och många av dessa märkte att de började tappa hår efter att ha ryckt in. Och då var det förstås enkelt att skylla på mössa eller militärhjälm. Men de glömde den i sammanhanget viktiga sanningen att den absoluta merparten av alla soldater är unga män, precis i den ålder då ganska många börjar tappa hår. Det är alltså generna som styr, inte bärandet av eventuella huvudbonader.

En viss inverkan på hårets status kan finnas

Men visst, en liten inverkan på håret kan mössor ha, inte minst en friktion på hårsäckarna som sliter på håret. Men det gör även strama hårknutar på huvudet, och inte brukar personer med håruppsättningar eller så kallad ”man bun” tappa håret i högre utsträckning än andra. Men det kan faktiskt skada håret om man knyter för hårt – och för ofta.

Myten om att män tappar hår av olika huvudbonader är alltså gammalt nonsens som borde begravas för all framtid. Så det är bara att plocka fram din gamla truckerkeps, håret tappar du nog i alla fall förr eller senare!

Vi utför hårtransplantationer i Stockholm – med kvalitetsgaranti
9 Nov 2021