Kan man byta hårfärg vid en hårtransplantation?

Kan man byta hårfärg vid en hårtransplantation och i så fall - kan man välja vilken färg som helst?

Dagens hårtransplantationer är bättre än de som förr erbjöds till kunderna. Teknikerna har blivit mer sofistikerade och då man idag exempelvis använder sig av speciella nålar för att flytta hårsäckar från ett givarområde (där mycket hår växer) till hjässan så blir också resultatet bättre.

Många patienter från håret tillbaka. De nya hårsäckarna börjar växa i det nya området och efter något år så syns ingen skillnad mot hur hårkvaliteten var innan man började tappa håret. Det handlar emellertid om en ganska lång process där både ingreppet tar tid - det kan handla om upp till tio timmar - och där man får vänta innan full effekt ges. En hårtransplantation idag ger, helt enkelt, bättre möjligheter till att man får hårväxten tillbaka

Färgen bestäms av färgen på de nya hårsäckarna

En hårtransplantation idag ger, helt enkelt, bättre möjligheter till att man får hårväxten tillbaka. Kan man då passa på att byta hårfärg i samband med ingreppet? Ja, och nej. Färgen på det nya hår du får avgörs av färgen på de hårsäckar som plockas från givarområdet.

Om detta innebär att man tar hårsäckar från exempelvis ryggen så finns det alltså en möjlighet att du i framtiden kommer att få gråa hårstrån på ditt huvud - förutsatt naturligtvis att håret på din rygg är just grått. Här ska man dock säga att man i största möjliga mån försöker hitta samma nyans och hårfärg från givarområdet till hjässan. Det är en självklarhet.

Du kan inte välja en ny hårfärg

Mycket har hänt gällande hårtransplantationer, men ännu finns en bit kvar. Man kan fortfarande inte plocka hårsäckar från någon annan människa och få dessa att växa på det egna huvudet. Hårsäckarna i fråga stöts nämligen bort av kroppen som inte känner igen dessa som sina egna.

Detta innebär konkret att det inte finns någon möjlighet att välja hårfärg. Du kan således inte bläddra i någon katalog i samband med att du ska utföra en transplantation, peka på en bild och säga att den där killens hår vill jag ha - han har den hårfärg jag alltid drömt om.

Det här är kanske möjligt i framtiden - med tanke på att man kan transplantera olika organ och få dessa att fungera fullt ut hos sina nya värdar - men gällande hår så är svaret ännu nej.

Välj rätt klinik för en hårtransplantation

Håravfall är fullt normalt. Alla tappar håret i någon skala. De flesta gör det i en senare ålder då det inte spelar så stor roll. Tappar man sitt hår i en yngre ålder så kan detta leda till sämre självkänsla, ett sämre självförtroende och ett sämre liv i det stora hela. Många bygger upp en personlighet kring den egna frisyren och det egna håret - därför är det extremt jobbigt att se detta dra sig tillbaka och försvinna. En hårtransplantation är en bra lösning på detta problem.

Men, det finns skillnad på tekniker och kvaliteten på utförandet också. Vissa behandlingar är sämre och vissa är helt enkelt bättre. Vårt råd är att man läser på innan man bestämmer sig. Annars finns en risk i att man blir väldigt besviken på det färdiga resultatet.

Vi utför hårtransplantationer i Stockholm – med kvalitetsgaranti
12 Jan 2020