Kan man få tillbaka tappat hår utan behandling?

Alla tappar hår, dock vissa mer än andra och det kan upplevas som besvärande och jobbigt. Kan man få tillbaka hår utan behandling?

Vad beror håravfallet på?

Att tappa hår är som sagt vanligt, vi alla gör det i stor eller liten utsträckning. Faktum är att alla personer tappar hundratals hårstrån varje dag vilket är helt normalt. Det syns till exempel ofta i duschen, där det samlas en liten sudd av hår på avloppstrallen men även i hårborsten som måste göras ren då och då.  

Har man däremot drabbats av onormalt håravfall där man upplever att hårmängden minskat avsevärt kan det dock ligga något annat bakom det. Det som är lite lurigt med oönskat håravfall är att det finns mängder av tänkbara skäl. Under en graviditet är det till exempel väldigt vanligt att hårkvaliteten försämras och att man till följd av det tappar mycket hår.

Detsamma gäller under perioden man ammar. Långvarig stress och brist på olika typer av vitaminer och mineraler ger ungefär samma påverkan. Men man kan också tappa hår på grund av sjukdom eller läkemedel. Bland män är den vanligaste orsaken ärftlighet, där många märker av håravfallet redan i trettioårsåldern.

Orsakerna är minst sagt många och i vissa fall kommer håret tillbaka utan behandling och i andra inte.

Hår behöver näring

Om man märker av att man tappar mer hår än vad man brukar kan det vara läge att fundera på om det kan finnas någon utomliggande orsak. Kanske går du på diet och inte får i dig tillräckligt av dom näringsämnen som behövs för att kroppen ska fungera fullt ut? I så fall kan det märkas på håret.

Även den som äter en allsidig och bra kost kan ändå drabbas av olika brister och då kan det vara klokt att komplettera med kosttillskott. Ofta brukar det vara tillräckligt för att håravfallet ska upphöra och får att håret ska återgå till vad det var innan, så det kan åtminstone vara värt att prova innan man börjar oroa sig allt för mycket.

Läkemedel kan hjälpa

Även om medicinering är en typ av behandling så är det lättsammare än att göra ett ingrepp så som hårtransplantation. I regel hjälper den här typen av läkemedel inte för att få tillbaka håret men däremot kan det göra så att håravfallet stannar av. Det finns både receptbelagda och receptfria läkemedel men oavsett val är det bra att veta att effekten av dessa är högst individuell. Det fungerar helt enkelt bättre för vissa än för andra och återigen kan orsaken vara en avgörande faktor.

En annan typ av alternativ behandling är att köpa schampon som hjälper till att stimulera hårtillväxten. Dessa fungerar dock främst för den som tappat sitt hår till följd av exempelvis graviditet, stress eller näringsbrist. Men ger då håret en boozt av näring så att det ska kunna växa sig starkt och friskt igen viket är ett bra alternativ för den som vill skynda på återhämtningen en aning.

Vissa får tillbaka håret och andra inte

Svaret på om man kan få tillbaka sitt hår utan behandling är alltså både ja och nej. Den avgörande faktorn är vad den bakomliggande orsaken är. Har man till exempel tappat mycket hår under en graviditet eller om man varit undernärd brukar håret återhämta sig efter drygt ett halvår och man kan återigen njuta av sitt naturliga svall.

kan man få tillbaka håret utan behandling?

Beror det däremot på ärftlighet och att man redan i tidig ålder märker av att håret ramlar av mer och mer är det svårt att göra något åt det utan ett större ingrepp. Man kan förvisso bromsa upp förloppet med hjälp av mediciner men dessa kommer inte göra att håret kommer tillbaka.

Tillhör man en av dom som oroar sig eller besväras av sitt håravfall bör man kontakta en läkare för rådgivning.

Vi utför hårtransplantationer i Stockholm – med kvalitetsgaranti
4 Mar 2020