Några vanliga anledningar till håravfall

Varför tappar man hår?

Det finns många möjliga anledningar till detta. Här är några anledningar som kan vara värda att känna till innan man gör en hårtransplantation.

  • För mycket A-vitamin kan orsaka håravfall, enligt amerikansk forskning. Tala med en läkare och se över eventuella kosttillskott, får di en lagom dos A-vitamin så kan ditt hår börja växa normalt igen.

  • Psykisk stress är en vanlig orsak till att håravfall triggas igång, men fysisk stress är en vanligare trigger. Men eftersom stress ofta är något som går över så gör ofta även perioden av håravfall det.

  • Proteinbrist kan också leda till att hårväxten saktas ner eller stannar av. Minskar du proteinintaget så kan reaktionen komma flera månader efteråt. Ökar du intaget av protein, såväl animaliskt eller vegetariskt, så motverkas denna effekt.

  • Fysisk stress som i form av olyckor och sjukdomar kan orsaka tillfälligt håravfall. Drabbas du av ett trauma så kan håravfallet komma så sent ett halvår efter olyckstillfället. Anledningen till detta är att den fysiska stressen rubbar hårets naturliga livscykel.

  • Alopecia är en sjukdom som gör att kroppens eget immunförsvar attackerar hårcellerna, vilket leder till at håret faller av. Det finns tre stadier av denna sjukdom som leder till fläckvis håravfall, totalt håravfall på huvudet respektive total avsaknad av kroppsbehåring. Sjukdomen kan behandlas med anabola steroider.

  • Brist på B-vitamin är en ganska ovanlig orsak till håravfall, men vissa personer drabbas. Det är dessutom ganska lätt att åtgärda, öka intaget av exempelvis kött, fisk och grönsaker som innehåller B-vitamin.

  • Vissa läkemedel kan trigga igång håravfall i vissa situationer. Det kan handla om antidepressiva mediciner, p-piller, blodförtunnande och cellgifter. Misstänker du att det är en medicin som orsakar ditt håravfall, prata med din läkare, så att du kan ändra på doserna eller byta till andra läkemedel som inte har samma bieffekter.

  • Åldrande är det mest självklara anledningen till att vi tappar håret, vare sig vi vill det eller inte. Det har forskats mycket på detta, men man vet ännu inte vad det är som gör att man tappar hår med åldern. Men tar man hand om sin hälsa så tar man också hand om sitt hår!
Lider du av håravfall? Gör en säker hårtransplantation
10 May 2021