Vad finns det för risker med hårtransplantation?

En hårtransplantation med den metod vi använder oss av, FUE, innebär generellt väldigt få risker. FUE, som står för follicular unit extraction, innebär att hårsäckarna flyttas en och en från givarområdet, som oftast är bakhuvudet, till området som ska behandlas. Hårsäckarna, de så kallade follikulära enheterna, plockas ut med specialnålar under lokalbedövning, och eftersom såren som uppstår är så små behöver de inte sys och de läker normalt ihop på mindre än en vecka. Under läkperioden är huden svullen och känslig, men besvären går över när såren läkt ihop.

”I de allra flesta fall har en hårtransplantation med FUE inga biverkningar, och metoden är betydligt säkrare än vid behandling med Strip och andra äldre metoder för hårtransplantation”

Men som med alla kirurgiska ingrepp finns så klart alltid en risk att till exempel drabbas av en infektion. Det är viktigt att ta det lugnt efter ingreppet och undvika tyngre fysisk aktivitet som träning. Är du rökare eller har dålig blodcirkulation kan det hända att läkeprocessen tar längre tid. Men i de allra flesta fall har en behandling med FUE inga biverkningar, och metoden är betydligt säkrare än vid behandling med Strip och andra äldre metoder för hårtransplantation.

Förväntningar på en hårtransplantation

Den största risken vid en hårtransplantation ligger snarare på det psykologiska planet. Det har att göra med vilka förväntningar du har på ingreppet och vad det kommer att få för inverkan på ditt liv. Numera går det att göra hårtransplantationer med mycket naturtroget resultat, men det är långt ifrån säkert att den som får sitt hår tillbaka genast blir en lyckligare och mer framgångsrik människa.

Den som genomgår en hårtransplantation och räknar med att det drastiskt kommer att förändra livet i positiv riktning löper tyvärr stor risk att bli besviken. Det är viktigt att fundera noga kring vad en hårtransplantation kommer att innebära och vilka scenarior som är tänkbara. Och det gäller då att föreställa sig hur det blir både om du blir missnöjd eller nöjd med resultatet. Det hår som transplanteras kommer att fortsätta växa livet ut, så resultatet av ingreppet blir verkligen permanent.

Viktigt välja seriös klinik

Det är också viktigt att du väljer en seriös klinik och att ingreppet utförs av en erfaren och noggrann kirurg. Hur hårsäckarna fästs har stor betydelse med avseende på djup och framför allt riktning. Det gäller att placera hårsäckarna på ett sätt som får det utväxta håret att se naturligt ut. Tyvärr finns det kirurger som slarvar på det här området, något som helt klart får ses som en riskfaktor. Det finns till och med skräckexempel på kirurger som satt fast hårsäckarna upp och ner, så att hårstråna börjat växa inåt.

Hos oss får du en välplanerad och noggrant utförd hårtransplantation, helt utefter dina förutsättningar. Vi är också noga med att kommunicera vad du kan förvänta dig av ingreppet. Det är inte alltid möjligt att återskapa ett naturligt hår, men med FUE är det sedan några år faktiskt möjligt i många fall. I takt med att tekniken utvecklas kommer denna metod för hårtransplantation att hjälpa allt fler, både män och kvinnor, att återfå sitt hår.

 

Lider du av håravfall? Gör en säker hårtransplantation
14 May 2019