Vad hjälper mot tunnhårighet?

Tunnhårighet – ett vanligt problem med få enkla lösningar

För en man så innebär det ofta ett dråpslag då mans er att hårfästet börjar dra sig tillbaka, där vikarna syns eller där man fläckvis börjar tappa håret. En vanlig beskrivning av problemet kan vi hämta från Gustav Skarsgård:

“Plötsligt blev det svårt att föra ett samtal ansikte mot ansikte. Jag upplevde det som att den andre personens ögon hela tiden drogs mot mitt hårfäste “

Mycket av detta handlar förmodligen om ren inbillning och där man på många sätt projicerar sitt eget problem även på andra. Tittar du mycket på ditt hårfäste så kan du säkerligen uppleva att även andra tittar på det. Styrkan kanske inte sitter i håret, men för många så är håret en stor del av den egna personligheten - en personlighet som kan komma att förändras i takt med att hårstråna faller.

Nedstämdhet, sämre självkänsla och skam är tre vanliga känslor som brukar upplevas hos män vars hårproduktion försämrats.

Finns det då några lösningar på problemet med tunnhårighet och håravfall? Ja, och vi tänkte gå igenom några metoder och knep här nedan.

Orsaker, metoder och tips för att lindra tunnhårighet

Orsaker:

Den främsta orsaken till att män drabbas av håravfall är rent hormonell och kallas androgen. Hormonet DHT försvagar hårrötterna och gör att håret tunnas ut eller faller av. Denna förändring drabbar de flesta av oss - men i olika faser av livet och med olika typer av styrka. Vissa tappar håret fläckvis, andra ser att det tunnas ut medan en tredje person kan se att vikar uppkommer vid hårfästet. Håravfall kan även komma som en följd av brännskador, sjukdomar och rena trauman.

“ En hårtransplantation med FUE-metoden tar ungefär mellan 6-10 timmar. Antalet hårstrån som förflyttas - med hjälp av speciella nålar - kan vara så många som 9000 stycken “

Behandlingar:

  • Läkemedel: Vid ett tidigt stadie kan man förhindra håravfall genom produkter som exempelvis Rogaine. Viktigt är dock att man fullföljer behandlingen och att man inte tror att det ska ge effekt med en gång. Många avslutar i förtid och kan då till och med drabbas av kraftig håravfall. Full effekt brukar synas först efter ett halvår.

  • Hårtransplantation: För kraftigt håravfall eller långt gången sådan så brukar en hårtransplantation vara den bästa lösningen. Här finns många olika metoder, men av de främsta handlar om FUE-metoden. Dels så ger den god effekt - som syns efter drygt ett år - och dels så slipper man de vanliga ärren. Vid FUE använder man speciella nålar och plockar upp hårrötter från ett område där det finns mycket hår - bakhuvudet, ryggen, bröstet eller benen - och placerar dessa exempelvis vid pannan. En behandling tar ungefär mellan 6-10 timmar och antalet hårstrån som - genom hårsäckarna - förflyttas kan vara så många som 9000.

Tips och myter om håravfall

Vi tänkte passa på att avliva några vanliga myter om manligt håravfall då vi ändå är igång.

Påstående: Du ärver din tunnhårighet från din mor.

Svar: Det finns inga belägg för det. Hur kan exempelvis två bröder ha olika hårkvalitet i så fall?

Påstående: En keps gör dig tunnhårig.

Svar: Det enda en keps gör är att den kan skapa friktion på håret; något som leder till visst slitage. Men att håret tappas som en följd av exempelvis skuggan - nej.

Påstående: Balsam är bra för att minska håravfall.

Svar: Ja, men inte per se. Det handlar om att balsam gör håret mjukare och att du inte behöver borsta håret så ofta. Borstning sliter på håret och balsam lindrar således detta.

Se upp med knuten i nacken

Sugen på Zlatans frisyr? Tänk om. Det finns väldigt mycket negativt att säga om den så kallade man-bunnen. Håravfall är en av dessa saker. En kraftig knut i nacken kan strypa hårsäckarna och göra att dessa dör - med ett permanent håravfall som följd. Fenomenet är vanligt förekommande hos kvinnor i afrikanska stammar och kallas för Traktionsalopeci. Troligt är att detta ord inom några år kanske stavas med ett Z i mitten.

Läs mer

Senaste forskningen om håravfall

 

Vi utför hårtransplantationer i Stockholm – med kvalitetsgaranti
9 Aug 2021