Hårtransplantation | Senaste forskningen om håravfall

Här berättar vi lite om vad som är på gång när det handlar om hårtransplantationer.

Det pågår ständigt forskning kring håravfall. Inre konstigt eftersom det är ett allvarligt problem för alla som drabbas. Varje år kommer nya rön som handlar om metoder mot håravfall, inte minst är områden som stamceller och kroppens proteiner områden där det sker ständiga framsteg.

Finasterid ett effeltivt ämne

Finasterid är ett medel som har effekt på ungefär 40 procent av de män som behandlas. Men idag finns det nya varianter som har tydligare effekt, i vissa fall har 90 procent av de behandlade noterat en större hårväxt på huvudet.

PRB-behandlingar (Platet Rich Plasma) och andra tillväxtfaktorer är en annan metod som marknadsförs bland annat i USA. Den fungerar vid både hårtransplantation och sårläkning.

När det handlar om celler finns det två molekyler som ser lovande ut när det handlar om att motverka håravfall. För det första en så kallad jäst peptid som ser ut att kunna vända åldrande när follikcellerna befinner sig i ett vilande tillstånd. Den andra är en antioxidant som ökar kollagen och koncentrationen av elastin. Detta hjälper till att hålla hårsäckarna på plats och motverkar därför håravfall.

Sätter igång produktion av nya hårstrån

Forskning pågår även om ett protein som kallas laminin-511. Hypotesen i detta fall är att proteinet ska få igång hårsäckarnas produktion av nya hårstrån.

I USA forskas det på ett annat protein som har det klingande namnet KROX20. Detta protein verkar på ett flertal vis, bland annat ”talar de om” för hudens celler att de ska bli hår. Dessutom produceras ett protein som spelar en avgörande roll i pigmentering av hår.

Minskar produktion av skadligt ämne

Ett annat uppmärksammat forskningsprojekt när det handlar om hårväxt handlar om en molekyl som enligt forskare och läkemedelsbolag kan minska produktionen av DHT, som leder till håravfall. Enligt dessa forskare kan ärftligt håravfall helt enkelt vara mottagligt för medel som kan minska produktionen av just DHT.

Så kallade jakhämmare som ges direkt på huden har visat sig ge möss en kraftigare och snabbare hårväxt. Det finns redan några medicinskt godkända jakhämmare, som idag främst används som botemedel mot olika former av cancer och artrit.

Nytt hår med transplantation
6 Feb 2018