När börjar man tappa håret? De flesta män kommer - i någon utsträckning - att tappa håret. Man räknar med att 70 % av alla män tappar hår i en mer eller en mindre skala.
För många så startar detta någon gång vid - gärna innan - trettio års ålder och då gärna genom att håret i pannan börjar dra sig tillbaka. Så kallade vikar kan börja synas och hårfästet drar sig längre tillbaka mot hjässan. Många kan även se att man får en kal fläck på bakhuvudet eller att luggen plötsligt bildar en ensam ö snarare än att - som tidigare - sitta ihop med övriga håret.
Varför tappar man håret?
Varför sker då detta? Till största del så handlar det om den egna genetiken. Vi bär på anlag som gör oss mer - eller mindre - benägna att tappa vårt hår. För vissa så kan detta innebära att man enbart ser att håret blir lite tunnare för varje år som går. För andra så kan utvecklingen ske både snabbt och intensivt sett till hur mycket hår man tappar - och hur lite man slutligen får behålla. Genetiken är alltså den vanligaste anledningen till varför man tappar håret, men det finns även andra där följande orsaker kan nämnas:
- Stress: Stress är en stor anledning till varför håret faller av. Under stressiga, intensiva perioder så sätter sig hårsäckarna - där hårstrået produceras - sig själva i vilofas. Det gör man som ett typ av självförsvar då stress är - i större skala - en sjukdom. Det är också därför man kan se att håravfallet infaller först senare.
Under själva stressen sitter håret kvar, men i och med att det inte produceras nya hårstrån i hårsäcken så kommer det inte upp nytt hår. Då hårstrået väl fallet av - vilket det gör; alla hårstrån faller, förr eller senare, av - så kommer detta att synas. Det här är lite oroväckande sett till att stress idag är att anse som en folksjukdom. Idag ser man också att betydligt fler kvinnor drabbas av håravfall än vad man sett tidigare. Det är inte bara män som tappar håret längre. - Sjukdom och medicinering: Vissa infektioner kan medföra ett håravfall. Likaså järnbrist, diabetes och sjukdomar i sköldkörteln. Även läkemedel kan medföra ett håravfall. Här kan man nämna exempelvis P-piller, blodförtunnande läkemedel, antidepressiva läkemedel samt cellgifter.
- Dålig kost: En annan detalj som vår tid fört med sig gällande håravfall är att vi äter sämre. Utöver att vi har en högre belastning som en följd av stress så har vi även mindre tankar på vad vi stoppar i munnen. Järnfattig mat, mat med färre proteiner och ett mindre intag av vitaminer påverkar hårets tillväxt negativt. Det kan vara en sak att se över. Tappar du hår eller ser att det börjar tunnas ut: se över hur din kost ser ut och gör nödvändiga korrigeringar där. Det kan hjälpa.
Kan jag förhindra håravfallet?
Som vi nämnde ovan så kan det vara en bra idé att se över vad man äter - och hur mycket man stressar i vardagen. Handlar det om dessa orsaker till ett håravfall så kan man också se att håret - efter en tid - kan börja växa igen. Handlar det däremot om genetiken så är det svårt att göra någonting på egen hand. Där finns egentligen bara två alternativ: en hårtransplantation eller stilla acceptans.
En hårtransplantation idag sker på ett säkert och tryggt sätt där håret får alla möjligheter att fortsätta växa. Efter en viss tid så kommer det inte att synas att en transplantation är utförd: håret ser naturligt ut och smälter in med det ursprungliga hår som fortfarande finns kvar. Det är ett bra alternativ som verkligen rekommenderas.
Den stilla acceptansen då? Ja, vi tappar hår. Det drabbar alla i någon form. Även om det är jobbigt så är det en del av livet. På samma sätt som våra kroppar förändras och där muskulaturen blir sämre, där vi får rynkor och där vi åldras i övrigt så kommer även håret att bli sämre i takt med åren. Det känns jobbigt, men det är svårt att göra någonting.
Ett tips är att klippa håret kort. Många tänker tvärtom och väljer att spara ut håret för att sedan dölja lite tunnare områden. Det lyckas sällan. Det blir ofta fräschare om det är lite kortare. Kom även ihåg att styrkan inte sitter i håret. Du duger bra som du är!
Andra inlägg
- Hur länge håller en hårtransplantation?
- Kan användning av mössa eller keps göra att man tappar håret?
- Vad hjälper mot tunnhårighet?
- Några vanliga anledningar till håravfall
- Är håravfall och tunnhårighet ärftligt?
- Höga vikar och gles front – så stylar du håret
- Vitt hår över en natt – sanning eller myt?
- Peruker med äkta hår
- Kan man få tillbaka tappat hår utan behandling?